Cooperació

Cooperació

La cooperació empresarial com a estratègia de creixement

La cooperació entre empreses i membres del clúster persegueix la consecució d’un objectiu no assolible de forma individual, o almenys no amb el mateix grau d’eficiència. A l’Agenda de cooperació del Clúster FEMAC, es persegueix millorar l’accés i adquisició de recursos i capacitats i transferència de coneixement, incrementar l’aprenentatge en coneixement tecnològic i Innovació, així com desenvolupar noves opcions estratègiques no assolibles de manera aïllada que augmenti el poder competitiu dels seus membres, i l’entrada a nous mercats o negocis.

El Clúster FEMAC, entre els seus objectius estratègics per al proper quadrienni, hi ha el de cooperar amb altres Clústers a nivell, regional, nacional, i Europeu, que persegueixin objectius estratègics complementaris o bé desenvolupin estratègies que contribueixin a una agricultura Global i més sostenible.

La Trobada PIC és l’esdeveniment més important de la indústria productora de plantes organitzat anualment a Europa. Aquest esdeveniment pretén fomentar el coneixement en el camp de la planta, creant una estratègia comuna per facilitar el desenvolupament internacional dels clústers i els seus membres.

Els membres del consorci PIC, el formen els clusters farncesos, QUALIMEDITERRANEE, VEGEPOLYS i TERRALIA, el portugués AGROCLUSTER, i la FEMAC, està negociant la seva incorporació durant el 2019. La FEMAC va organiztar  la 7a edició, que se celebrarà a Lleida (Espanya) els dies 27 i 28 de setembre de 2017.

Els participants d’aquest esdeveniment, inclou pimes europees, centres de recerca, agricultors, empreses agrícoles, professionals agropecuaris, universitats, inici ups i clústers d’Europa, Àsia i Amèrica del Sud. Organitzat en forma de tallers, fòrums, reunions empresarials i presentacions, la Reunió PIC és una oportunitat per crear i optimitzar les associacions en projectes europeus i internacionals en la indústria de la producció vegetal i l’agricultura.

SOCIS: AGROCLUSTER, VEGEPOLYS ; AGRI SUD OUEST , TERRALIA

 

NATUREEF es un European Strategic Cluster Partnership (ESCP) , liderat per la FEMAC.

L’objectiu del consorci NATUREEF és dissenyar i implementar una estratègia conjunta que promogui la cooperació intersectorial i faciliti la internacionalització de les petites i mitjanes empreses a través de la tutoria de les PIMES ia través de la difusió de les seves tecnologies innovadores tenint en compte un nou concepte de la gestió més eficient dels recursos naturals.

PARTNERS: VEGEPOLYS, INBIOM, AGROCLUSTER, GREEN SYNERGY CLUSTER, BIOMASTEC, CREA HYDRO&ENRGY, INNOSKART and GREEN CHEMESTRY

web Natureef

 

L’objectiu principal de PARALLEL 42 és impulsar la col·laboració i les sinergies entre els 4 clústers de la UE situats al llarg del paral·lel 42 i 45, on les àrees agrícoles i alimentàries representen sectors clau per a la seva estratègia d’especialització intel·ligent, així com per al sistema innovador per a una sostenibilitat sostenible , desenvolupament intel·ligent i competitiu de la cadena de valor agroalimentari cap a l’ús i implementació de BIG DATA.

L’associació PARALLEL 42 inclou quatre clústers implicats en els sectors d’Agricultura i Alimentació i els principals Centres de Recerca implicats en l’Estratègia Especialitzada d’Especialització i les Agències de Desenvolupament Regional a càrrec del marc normatiu S3.

SOCIS: AGROCLUSTER, DARE PUGLIA , AGRO FOOD COVASNA

 

TRACE-KEI  pretén enfortir la gestió del clúster, en termes de definició de l’estratègia de desenvolupament a mitjà i llarg termini i millorar la qualitat dels serveis oferts a les PIME associades. De fet, a través d’activitats de projecte (és a dir, capacitació conjunta i visites d’estudi), els administradors de clústers disposaran de les habilitats i eines necessàries per enfortir els aspectes relacionats amb la gestió de clústers. Pel que fa al desenvolupament d’estratègia, els administradors de clústers estaran més familiaritzats amb l’anàlisi de les cadenes de valor i la previsió del mercat, en termes de tendències futures de desenvolupament i compatibilitat amb els associats i les expectatives de les PIME. L’equip de gestió de clústers de FEMAC va tutorar als participants de TRACE-KEI Cluster Managers durant el 2017 i 2018.

ALTRES PROJECTES DE COOPERACIÓ INTERNACIONAL

El Projecte AQUAINNOVATE és una iniciativa que va sorgir l’any 2012, fruit de la col·laboració entre el MAQCENTRE, la FEMAC, i RASA de Mèxic, per desenvolupar solucions innovadores sostenibles per a la aquicultura extensiva. En aquests moments el projecte es troba aturat a l’espera de trobar nous socis per implantar el model en una zona de prova pilot

El Projecte Quinua, del 2013 tenia com a objectiu millorar la productivitat de la producció de quinoa en les zones de l’altiplà de Bolívia

El Projecte MACADAT, va sorgir l’any 2013 en col·laboració amb el Ministeri d’Agricultura del Regne del Marroc i el Departament d’Agricultura de Catalunya (Espanya), per desenvolupar un sistema per a la recollida de dàtils a zones extensives i amb baixos índexs de productivitat.

T'interessa?