ÈXIT DE LA SEPTIMA EDICIÓ DEL PIC MEETING ORGANITZAT PER LA FEMAC. 27-28 Septembre 2017

FEMAC va organitzar, juntament amb Vegepolys, Terralia i Agri-Sud Ouest, la 7a edició del Pic Meeting, l’esdeveniment més important de la indústria productora de plantes a Europa cada any, els dies 27 i 28 de setembre. L’esdeveniment, celebrat a Lleida, va ser dirigit a pimes, centres de recerca, empreses agrícoles, professionals del camp, inici i grups de tot el món. Enguany, Pic Meeting es va celebrar en el marc de la Fira de Sant Miquel, l’exposició anual que reuneix el sector agrícola a la ciutat, i va acollir prop de 70 participants de 14 països diferents, incloent França, Alemanya, Gran Bretanya, Dinamarca, Països Baixos, Armènia, Xina i Sud-àfrica.

El PIC MEETING ja ha celebrat sis edicions des de 2011 a diferents ciutats franceses com París, Marsella, Angers i Montpeller i països com Portugal i Argentina, tots ells amb el mateix format. Les edicions anteriors han estat impulsades per l’objectiu principal de desenvolupar la cooperació internacional i col·laborar en projectes europeus, tot posicionant l’esdeveniment en el sector de la producció vegetal. Sota aquest objectiu, el Consorci de Clústers Interplant centralitza les seves innovacions en els següents cultius: cereals, llavors, fruites i hortalisses, horticultura ornamental, vinyes, plantes tropicals, medicinals i aromàtiques.

Durant el primer dia, celebrat al Parc Tecnològic de Lleida, es van organitzar intervencions de benvinguda entorn dels temes d’innovació agrícola i vegetal, així com tallers centrats en diferents temàtiques. En els discursos de benvinguda, el congrés va comptar amb la participació activa de personalitats com Lise Lykke Steffensen, la directora de Nordgen, una organització nòrdica dedicada a la salvaguarda de plantes, animals i boscos, tot promovent-ne l’ús sostenible. L’organització és l’encarregada de dirigir el funcionament de la “Svalbard Global Seed Vault”, situada en una illa remota entre Noruega i el Pol Nord, un tronc a prova d’errors, on ja es conserven gairebé 1.000.000 mostres de diferents cultius. La seva xerrada es va centrar en el funcionament d’aquest dispositiu d’emmagatzematge i en la importància de garantir la conservació i l’ús a llarg termini de les varietats de cultius per a la seguretat alimentària a nivell mundial, salvaguardant la biodiversitat a través d’un sistema global eficient.

El discurs d’obertura també va comptar amb la participació de Aurelien Susnjara, analista investigador de la fundació britànica, Ellen MacArthur, que va presentar el nou concepte d’Economia Circular en Agricultura. Aquesta secció va finalitzar amb la intervenció de Vincent Massot, membre del French National Contact Point Bio, sobre les trucades europees H2020 per a 2017 i les oportunitats que presenten, centrant-se en la xerrada del Challenge 2 i el perfil de les empreses que poden optar a aquests fons. Durant els tallers paral·lels a la tarda, Henrik Lynge Jacobsen, el gerent comercial de l’empresa danesa Agrointelli, va parlar sobre el futur del projecte de gestió de cultius en què treballen ara. Jaume Casadesús, investigador de l’IRTA, va parlar sobre les solucions TIC per a la gestió del reg. El segon taller paral·lel va ser al voltant de la digitalització del sector Agro amb les xerrades de Xavier Domingo, director de la Línia de Recerca de Smart Management Systems a EURECAT i Josep Pijuan, investigador avançat de la mateixa unitat d’Eurecat. El tercer taller va ser el més específic, centrat en la Innovació Tecnològica per a la genètica i la criança amb la intervenció del Dr. Pere Arús, director del Centre de Recerca en Agrogenòmica de l’IRTA. El quart taller gira entorn de la cooperació intercluster, alguns exemples explicats. El dijous 28 es van celebrar més de 70 entrevistes B2B al pavelló 4 de Fira de Sant Miquel, cadascuna d’elles de 20 minuts de durada. L’objectiu era promoure futures associacions estratègiques i desenvolupar noves sinergies. A la tarda, els participants van triar entre dues visites paral·leles al camp. Una visita a l’IRTA-Fruitcentre i les seves instal·lacions i l’altra a la plantació de vinya de Codorniu Raïmat (Lleida), on Agropixel SL va explicar les tècniques de gestió diferencial utilitzades per la interpretació de dades obtingudes a les imatges espectromètriques preses de l’aire.