В началото на XX век  нови фирми започват да произвеждат първите вършачки. Това е семето, от което по-късно ще се роди  Клъстера на селскостопанската техника на Каталуния.

Фабриката Ж.Трепат е един от свидетелите и главните участници в селскостопанската механизация, поради важността, която е имала в процеса на трансформация и механизация както на каталунското, така и на испанското селско стопанство. Това е стара фабрика, където са се произвеждали и продавали емблематичните селскостопански машини Ж.Трепат:  техника за пресяване, за жътва, за връзване и много други. През тридесетте години на XX век са се построили тринадесет от деветнадесетте настоящи халета; Дотогава фирмата, която съществува от 1914 година е работела в малки работилници, намиращи се в градската част на Таррега.

Машините Жозеп Трепат са имали огромен търговски успех и  представлявали революция в работата на полето, тъй като са адаптирани към нуждите на селскостопанския производител, леки , лесни за управляване и на достъпна цена, което помага за тяхната популярност и траснформират работата и живота на полето. Фабриката Ж.Трепат е обявена за Национален производител на 1931.

През 2014 КАЛТ ТРЕПАТ празнува своята 100 годишнина. Посетете ги на  http://www.museutrepat.cat

trepat_01