FERTI TWIN

El Projecte FertiTwin té com a objectiu el disseny d'un sistema de fertiirrigació intel·ligent recolzat per un bessó digital del cultiu, connectat a la realitat a través de sensors i actuadors IoT, on hi juga un paper clau el programador de reg i fertiirrigació.

A tall de resum descrivim els principals impactes de la nova solució proposada:
▪ Millora en l‟eficiència d‟ús de fertilitzants, amb el consegüent estalvi econòmic en les explotacions i reducció de contaminació d‟aigües per presència de fertilitzants, sobretot nitrat. El cost econòmic dels fertilitzants es troba en una fracció significativa dels costos de producció dels cultius hortofructícoles. A més, durant el 2022 es preveu un augment de costos molt marcat a causa de l'increment de costos de l'energia necessària per a la producció. Alhora, l'impacte ambiental dels fertilitzants està de plena actualitat, amb casos ben coneguts de contaminació per nitrats d'origen agrícola, com el Mar Menor o el perímetre de Doñana. L'elevada eficiència de la fertilització, potenciada encara més per les solucions que proposa aquest projecte, tenen un paper molt significatiu a compatibilitzar la producció agrícola amb la sostenibilitat ambiental.
▪ Millora en l‟eficiència d‟ús d‟aigua. La reducció de consum d'aigua, gràcies a una gestió intel·ligent del reg i fertirreg, contribueix a reduir tensions entre la disponibilitat del recurs i els diferents usos, on a banda de l'ús agrícola destaquen els usos residencials i mediambientals. A més, l'estalvi d'aigua sol portar associat un estalvi energètic associat al bombament i la distribució. La menor aplicació d'aigua de reg també sol repercutir en una millor eficiència d'ús dels fertilitzants, a causa d'una menor lixiviació amb el flux d'aigua a través del terra.
▪ Reducció de la contaminació d‟aigües per la lixiviació de fertilitzants. L'aplicació precisa dels fertilitzants, en el moment, lloc i forma adequats, d'acord amb les necessitats del cultiu, evita la pèrdua directa per escolament, lixiviació o indirecta, després del seu acúmul temporal a terra. La presència de fertilitzants a les masses d‟aigua és un problema ambiental rellevant, que redueix la qualitat d‟aquestes aigües, encareix el seu reús i pot donar lloc a problemes d‟eutrofització.

Informació del projecte

Objectius

  • Evitar la pèrdua de fertilitzants, acumulats a terra, que resultarien lixiviats per la pluja o pel mateix reg, malbaratant insums i causant problemes de contaminació a través del drenatge
  • El Sistema intel·ligent es recolzarà en un bessó digital, allotjat al núvol i connectat amb la parcel·la de cultiu a través d’IoT, per dotar-lo de capacitat de percepció, intercanvi de dades, decisió i execució autònoma. La capa de gestió de dades utilitzarà diferents tecnologies de comunicació i transmissió de dades, segons la necessitat. Per a la comunicació entre el controlador de reg i la plataforma de dades s’utilitzarà la tecnologia LORA WAN i per a la transmissió de dades entre sensor-controlador-bomba dosificadora.
  • S’implantarà en una segona FASE del Projecte una aplicació web perquè els usuaris dels programadors de reg intel·ligents puguin interactuar amb el sistema.

Socis del projecte

Cluster FEMAC

Soci beneficiari

ITC

Soci beneficiari

IOT AONCHIP

Soci beneficiari

IRTA

Soci beneficiari
Amb el suport de:
Modificar cookies